Om gården Aalykke
Lige udenfor Hillerød, ganske tæt ved Æbelholt Klosterruin, ligger gården Aalykke – et husmandssted fra 1827, der har været drevet som et fungerende småbrug gennem alle sine næsten 200 år. Aalykke ligger naturskønt op ad Æbelholt Å, og er i dag med sin små 3,5 Ha jord hjemsted for en familie på to voksne og to børn samt en masse dyr, æbletræer og alt hvad ellers kan gro og spire af jorden i både køkkenhave og drivhuse. Omkring 1,5 Ha af gårdens jord er dækket af skov, som – foruden sankemuligheder og masser af vildt dyreliv – giver træ til husets hjerte: en finsk masseovn, der holder huset varmt gennem vinteren.
Gården drives og jorden dyrkes ud fra principper om størst mulig bæredygtighed og med økologiske og giftfri metoder. De 450 kvm køkkenhave forsyner familien med grønt til det meste året, og frugttræer og buske ligeledes med æbler, pærer, blommer, ferskner, abrikoser og alskens tænkelige bær til vinterlager, sylteglas og fryser.
Gårdens dyr giver æg, kød og honning, uld, skind og voks og ikke mindst gode stunder med både voksne og børn.
Vi er medlemmer af Landsforeningen Praktisk Økologi og dyrker Aalykkes have som Giftfri Have.
Gårdens beboere
Mette Wethje Skjødt er uddannet kulturhistorisk konservator fra Kunstakademiets Konservatorskole og arbejder i det daglige med arkæologisk konservering.
Hun har prøvet at bo i byen, men trivedes ikke på asfaltgrund, og hun er allergladest med fødderne solidt plantet i havens muld eller skovbundens blade – helst med en kurv på armen til indsamling af vilde bær, nyttige urter, spiselige svampe eller havens grønt til bordet.
Mette er født med grønne fingre, er opvokset i lokalområdet og har haft køkkenhave hele sit liv.
Hun har en stor viden om havedyrkning og planter både praktisk og historisk. Særligt middelalderens lægeurter og andre historiske nytteplanter i både haven og den vilde natur har altid været et særligt interessefelt.
Magien i og samhørigheden med naturen er en daglig drivkraft, og – foruden sankning og havedyrkning – har hun en stor interesse for teknologi- og håndværkshistorie og laver så meget som muligt til husholdning og familie med egne hænder. Hun syr, væver, pilefletter, spinder og plantefarver. Glæden ved at kunne skabe smuk funktionalitet og funktionel æstetik i hverdagen er stor, og Mette arbejder oftest ud fra devicen ”man tager så vidt muligt hvad man har, laver hvad man skal bruge, og indenfor de rammer skaber man så stor skønhed som muligt”. Hun er desuden tit at finde ved tegnebord eller staffeli, hvor både dyr, planter og mennesker fastholdes og foreviges på papir og lærred.
Her på siden kan du i bloggen følge med en på en gang gammeldags og moderne bondekone og husmoders gøremål og overvejelser.
Nicolai Fog-Møller er uddannet maskiningeniør og smed og arbejder i det daglige med teknisk design og projektledelse.
Han trives allerbedst ved at bruge sine hænder til selv af skabe noget, om det så drejer sig om at snitte en ske, bygge en stald eller istandssætte et gammelt bondehus med sjæl og historie. Og så er han en ivrig og dygtig hjemmebrygger af både øl og mjød.
Både hans smedekompetencer og hans tekniske kunnen er til stor nytte i den daglige drift af Aalykke, hvor så meget som muligt bliver lavet eller repareret ved egne hænders kraft.
Nicolai står for Aalykkes bigård og han er registreret som kyndig biavler. Han står generelt for den del af gårdens drift som vedrører dyrene.
Han har fra barnsben været en passioneret sejler på familiens gaffelriggede sejlskib, men sejlertilværelsen blev med indtoget på Aalykke skiftet ud med bondelivet. Stadig er det dog en tilværelse, som hele tiden kræver, at man holder nøje øje med vejrudsigten og har hænderne ordentligt skruet på. Han søger stadig med jævne mellemrum ud i en lille båd på Roskilde Fjord, hvor han som fritidsfisker sammen med en god ven sætter garn og hiver skrubber, makreller og hornfisk med hjem til bord og fryser.
Nicolai er også jæger og kan med mellemrum supplere Aalykkes frysere med frisk råvildt, gråænder og fasaner. I det hele taget er skoven en vigtig arbejdsplads for bonden på Aalykke, da han også her fælder og flækker træ til alt det brænde, som går til husets masseovn.
Familien på Aalykke. Børnene på Aalykke er med i næsten alt hvad vi gør og tager ved lære og tager ansvar. På Aalykke tror vi og bestræber vi os på, at magien, roen og familiens nærvær skal findes i hverdagens liv og gøremål – ikke i en planlagt ferie til næste år. Foto: Christina Kayser O.
Dyrene
Bier
Det er bonden på Aalykke, som står for pasning og avl i bigården – godt hjulpet af den førstefødste – men hele familien hjælper til når der skal høstes, slynges og klargøres nye tavler til næste sæson.
Vi laver også gerne nye bifamilier til salg, og som kyndig biavler kan Nicolai udføre syn af bifamilier ved salg og flytning, udstede sundhedsattester og rådgive om sygdomme og parasitbekæmpelse. Vi er medlemmer af Dansk Biavlerforening.
Får
Vi har på Aalykke en mindre besætning af Spælsau og Gutefår, som begge er gamle nordiske korthalede fåreracer.
Spælsau stammer fra Norge. Analyser har vist at vikingeskibenes store valkede sejl typisk var vævet af uld fra Spælsau.
Gutefår har sin oprindelse på Gotland og har været opdrættet i Norden siden vikingetiden og går da ofte også under navnet Vikingefår. Racen har horn hos både vædder og får, og selv de små lam fødes med små fine horn.
Både Spælsau og Gute har en helt vidunderlig kødkvalitet, og giver fine brogede skind. Ulden på Guterne indeholder en del dækhår, men sommerulden fra især Spælsau giver ved god sortering fin spindeuld.
Ænder
Kaniner
Kaninerne på Aalykke er ikke kun kæledyr, da vi opdrætter med henblik på slagtning. Kaninkød er noget af det mest klimavenlige kød man kan tænke sig, fordi dyrene har en meget høj udnyttelse af foderet i forhold til dannelsen af protein. Og så spiser de rigtig meget af havens ukrudt.
Vores race er Fransk Vædder, hvilket er en kødrace i den tungere ende af skalaen.